måndag 22 juli 2013

Sockerkaka utan ägg

Ibland kan man bli väldigt sugen på fikabröd, men man saknar en av grundpelarna för många av de godaste mumsbitarna; ägg. Det här är ett recept på en god saftig sockerkaka där man inte behöver ägg.

  50 g smör eller margarin
  4,5 dl vetemjöl
  3 dl socker
  2 tsk vaniljsocker
  3 tsk bakpulver
  2 dl vatten eller mjölk
  1 st citron (skal och saft)

Sätt ugnen på 175°C. Smält fettet och låt det svalna aningen. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner vattnet eller mjölken, och till sist det smälta fettet. Rör tills det är en fin och jämn smet. Häll ner i en form (antingen smord och ströbrödsströdd eller om det är en fyrkantig form räcker det med att täcka botten med aluminiumfolie för att sockerkakan inte ska fastna). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Känn med en provsticka om den är klar (är den kladdig behöver den lite mer tid). Låt kakan svalna lite innan den serveras.

Bon appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar