söndag 30 juni 2013

Pulled pork

Sommaren 2012 reste jag till USA, där träffade jag på en maträtt jag snabbt föll för. Det var strimlat fläskkött med god grillsås mellan två brödhalvor. När jag senare kom hem tänkte jag ofta på den främmande maträtten, och efter lite letande på den vida webben kom jag över ett recept som såg lovande ut.
     Dock är det inget man kan bli sugen på bara sådär, utan det kräver främst TID, räkna med omkring 18 timmar. Under dag 1 gör man vinägersåsen (om man inte har något emot vinäger det vill säga) och gnider in en kryddblandning i köttbiten. Dag 2 är det bara att tillaga.


Dag 1

Vinägersås, South Carolina-style (ca 24 timmar)
  2,4 dl vitvins vinäger
  2,4 dl äppelcider vinäger
  1,2 dl farinsocker
  1 tsk cayennepeppar
  1 msk chiliflingor
  1 tsk salt
  1 tsk malen svartpeppar

Blanda ingredienserna och värm på spisen tills det att sockret har lösts upp (andas inte in ångorna!). Låt sedan såsen svalna och stå i ca 24 timmar.

Kryddblandning (ca 12 timmar)
  0,6 dl kummin
  0,6 dl farinsocker
  1,2 dl paprikapulver
  0,6 dl chilipulver
  1 msk cayennepeppar
  0,6 dl salt
  0,6 dl malen svartpeppar
  1 tsk lökpulver
  1 tsk vitlökspulver
  1-2,5 kg benfri fläskkarré

Blanda kryddorna. Lägg fläskkarrébiten i förslagsvis en bunke eller liknande för att undvika spridande av kryddblandningen. Stick köttbiten med en gaffel över hela dess yta, detta för att smaken ska ha lättare att tränga in i köttet. Gnid in hela köttbiten med blandningen, se till att alla ytor, springor och vrår får ordentligt med krydda (händerna ska se alldeles fördärvliga ut efteråt, undvik att ta med dem i något vitt). Lägg det nygnidna köttet i en bunke (har du någon krydda över kan du sprida denna över köttbiten), och täck bunken med plastfolie. Stoppa in bunken i kylskåpet och låt stå i åtminstone 8 timmar, förslagsvis runt 12 timmar. Låt gärna köttbiten ligga över natten.


Dag 2

Baka småfranska (ca 1,5 timme), beräkna en sats per 4 personer.

Pulled Pork (ca 6 timmar)
  1 kg kryddad benfri fläskkarré (ca 250 g fläskkarré / person)
  2 msk vegetabilisk olja
  6 dl vinägersås
    eller
  Valfri grillsås, Texas longhorn steak sauce rekommenderas

Ta ut bunken med köttet ur kylskåpet och låt den vila i rumstemperatur i ca 1 timme.
     Sätt ugnen på ca 150-16°C (detta är avsett för en vanlig hushållsugn). Hetta upp oljan i en stor stekpanna och bryn köttbiten på hög värma på alla sidor som går (nån ett par minuter borde räcka). Lägg fläskkarrén i en djup bakplåt eller ugnssäker form som är fodrad med aluminiumfolie. Täck karrén med folie och ställ in den i nedre delen av ugnen i 4 timmar.
     Ta ut ur ugnen. Lägg köttet i förslagsvis en bunke eller liknande för att köttstrimlorna ska vara lätta att ta vara på. Börja att med två gafflar dra isär det möra köttet, lägg förslagsvis över strimlorna i en ny skål allt eftersom för att lättare kunna fortsätta på den ostrimlade biten. Allt eftersom stora fettbitar eller senor kommer fram kan du ta bort dessa. När köttet är strimlat blandar du i en önskvärd mängd vinägersås (ingen är även det en mängd).

Servera med coleslaw (på inhemskt vis) eller så fungerar det minst lika bra med pommes frites eller liknande. Lägg det strimlade köttet mellan två brödhalvor och häll gärna Texas longhorn steak sauce (om du inte använt dig av vinägern) över.

Bon appétit!

1 kommentar: