söndag 30 juni 2013

Wienerbröd, nollor eller åttor

Vaniljkräm
  1 dl grädde
  1 dl mjölk
  2 äggulor
  1 msk majsena
  1 msk socker
  1 msk vaniljsocker (2 msk om man vill ha starkare vaniljsmak)

Blanda grädde, mjölk, äggulor, majsena och socker i en liten kastrull. Låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka. Låt krämen svalna och tillsätt sedan vaniljsocker.



Degen, ca 30 bullar

  50 g jäst
  2,5 dl mjölk
  0,5 dl socker
  0,5 tsk salt
  1 st ägg
  8,5 dl vetemjöl
  300 g rumsvarmt smör

  1 uppvispat ägg

  2 dl florsocker
  1,5 msk vatten

Häll upp mjölken i en bunke. Smula ned och rör ut jästen. Tillsätt mjöl, salt, socker och ägg. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till en deg. Låt den vila i kylskåp i ungefär 10 minuter. Skär upp smöret i  10 st tunna skivor.
     Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, gärna så rektangulärt som möjligt, ca 30 x 40 cm. Lägg det skivade smöret på ena halvan av den utkavlade degen, men inte ända ut till kanten utan lämna ca 2-3 cm fritt. Vik upp den fria kanten över smöret, sedan den fria halvan och nyp ihop kanterna. Vrid degen ett kvarts varv, så att den vikta sidan hamnar mot dig. Mjöla bakbordet lätt. Kavla ut degen igen tills den är ca 1 cm tjock, var försiktig så att den inte spricker. Kavla från mitten utåt och endaståt två riktningar; längs långsidorna och längs kortsidorna.
     Borsta av löst mjöl från degen och vik den i 3 delar. Vrid degen ett kvarts varv till och kavla den återigen till ca 1 cm tjocklek, på samma sätt som tidigare. Upprepa detta ännu en gång. Vik den till sist i 3 delar ännu en gång och låt den ligga under bakduk i kylskåp i ca 10 minuter. Kavla ut degen en sista gång till ca 1 cm tjocklek. Dela den mitt itu och låt delarna ligga övertäckta i kylskåp i ca 15 minuter.
     Kavla ut varje deghalva till en rektangel, ca 25 x 40 cm. Skiva upp 25 cm långa remsor som är ca 2 cm breda. Tvinna varje remsa och forma till en åtta eller en cirkel (beroende på önskvärd form på bulle). Lägg dem på bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa utan bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Lägg en klick vaniljkräm med tesked i bullens ringar. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter. Låt wienerbrödet svalna på galler utan bakduk.
     Om glasyr önskas, blanda florsocker och vatten och ringla den över bröden.

Bon appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar